|
...Küçük kız...
Bayan Moderatör
Üye Grubu : O Bir Klas
Yas : Yok
Kayit Tarihi : 30 Mayıs 2008, 17:20:28
Mesaj Sayisi : 2527
Konu Sayisi : 220
Üye No : 1487
Rep Gücü : Rap 299
Kisisel Mesaj : Büyümek isteyen kim!...
|
 |
« : 20 Mart 2008, 16:07:39 » |
|
Cocuklara namaz egitimi vermenin en önemli asamasi, onlara duayi sevdirmektir. namaz en güzel dualardan örülü bir demettir. Cocuk duayi severse, dua hazinesi olan namazi da sevebilir. Rasulullah`in müsfik gönlünü icine ceken saadet asrinin cocuklari, kücük yaslardan itibaren Rasulullah' in dualariyla büyümüslerdir.
Hz. Peygamber, Hasan icin, "Allah'im ben, onu seviyorum. Onu sende sev. Onu seveni de sev." buyurmuslardir. (Müslim, Fedailu's-Sahabe,56)
Usame bin Zeyd ise, Rasulullah'in kendisi icin yaptigi duayi söyle anlatir:
Rasulullah beni alir, dizi üzerine oturturdu. Hasan'i da öbür dizine oturturdu. Sonra bizi gögsüne bastirir, "Allah'im bu ikisine rahmet ihsan eyle. Cünkü ben bunlara hayir ve saadet diliyorum." derdi. (Buhari, Edeb, 22)
Saadet asrinin cocuklari, Rasulullah'i ettigi güzel dualarla hatirliyorlar. Bizde Rabbimizi yaptigimiz güzel dualarla hatirliyoruz. En güzel dualari sevgililer sevgilisine namazda takdim ediyoruz... Biz niye saadet asrinin cocuklarini, dua ve namaz anilariyla gelecek nesiller icin örneklemeyelim?
Anne yavrusuna dese ki: Yavrucugum, gel seninle namazi anlayalim: Rabbimize sevgimizi en güzel dualarla namazda yasayalim... Rabbimizin bizi ne kadar sevdigini namazda Rabbimizden duyalim... O kendisine hamd edenleri isitir. (Semi Allahu limen hamideh) Biz de O'na olan sevgimizi: Övgü ve sükrün en güzeli Rabbimiz icindir, diyerek ifade ederiz. (Rabbena leke'l-hamd) Canimin ici yavrucugum, Rabbimizi "Allah en büyüktür" (Allahu Ekber) diyerek yüceltiriz; Rabbimiz de bizi yüceltir... Rabbimizi, yüceler yücesi terbiye edicim ve sahibim, Seni kullara ait bütün eksik sifatlardan uzak kilarim (Sübhane Rabbiye'l-A'la) diyerek hatirlairz; Rabbimiz de bizi sever ve anar...
Baba, cocuguna bakislarini tebessüm dolu bir yüzle cevirip deseki: Yavrucugum, en güzel dualarla Rabbimize namazda yöneliriz. Namaz kilan kisi Tahiyyat duasinda, "Bütün dualar, selamlar, sükür ve senalar, bedeni ve mali ibadetler, selmalamalarin en güzeli ve her cesidi, salatin her cesidi, sözlerin en temizi Allah icindir." 'Ey nebi! Allah'in selami, bereketi, rahmeti senin üzerine olsun, Selam bize ve Allah'in salih kullarinin üzerine olsun. Sehadet ederim ki, Allah'tan baska ibadet edilecek yoktur ve yine sehadet ederim ki, Hz. Muhammed, O'nun kulu ve elcisidir.' diyerek Rabbine selam verir; Peygamberimiz ve bütün iyi kullar icin dua eder.
... Bir gün, cocuk annesine hadi annecigim, namaz kilalim dese... Anne namaz sonrasi cocuguna dönse ve dese:
Namaz kilan insan, salli duasinda: "Allah'im! Hz. Ibrahim'e, ailesine, yakinlarina, ona itaat eden ümmetine, dostlarina salat-ü selam eyledigin ve rahmet ettigin gibi, Hz, Muhammed'e , ailesine, dostlarina, ona itaat eden ümmetine de salat-ü selam eyle ve onlara merhamet et." diye duada bulunmaktadir. Barik duasinda: "Allah'im! Hz. Ibrahim'i, ailesini, dostlarini mübarek kilip, onlari manevi derece itibariyle iki cihanda da yüce kildigin gibi, Hz. Muhammed'i, ailesini, dostlarini, ona itaat eden ümmetini ve yakinlarini da mübarek kilip, manevi dereceler itibariyle iki cihanda da yücelt." demektir.
Bir gün baba eve gelse ve Rasulullah'in namazi ne kadar cok sevdigini ve hadi beni namazla dinlendirin dedigi cocuguna anlatsa... namazda dinlense, namazla sükunete erse.. Namazla cocugunu sevinidirse... namazda Rabbimizin, bizi ne kadar cok sevdigini cocuksa anlatsa... Namaz sonrasi cocuguna yönelip, hadi ellerimizi acalim da Rabbimize ettigimiz dualari bir kere de seninle tekrar edelim dese: "Rabbimiz bize dünyada da iyilik, güzellik ver. Ahirette de iyilik, güzellik ver... Rabbimiz! Beni, annemi ve babami, bütün inananlari hesap gününde bagisla. Rabbimiz! bizi namazi dosdogru kilanlardan eyle. Bizden gelecek nesilleri de namazi dosdogru kilanlardan eyle. Dualarimizi kabul buyur."
Insaallah bu temenniler fiili duamiz olur... Fiili duamiz, halimiz olur... Her aile namaz askinin merkezi olur ve namazi seven nesillerin kaynagi olur...
|